Back To Top

Blog

SUP ПАДЪЛ БОРД

Какво е Stand Up Paddle (SUP) Падъл Борд?

Какво е Stand Up Paddle (SUP) Падъл Борд?
• Stand Up Paddle – SUP – Падъл Борд е сравнително нов вид спорт за развлечение и забавление. SUP е глобален спорт с хавайски произход, който доби голяма популярност през последните години. SUP е древна форма на познатия хавайски сърф. Този спорт се възроди като начин да се сърфира на по-голямо разстояние отколкото с традиционната сърф дъска. Специален доклад на Outdoor Foundation’s 2015 докладва, че 2.8 милиона (или 0.9%) от американското население практикува SUP през 2014г. Подобна е и ситуацията в Европа – спорта намира добър прием в дестинации на южна Европа, Англия, Германия и Франция. Оптимистична е ситуацията и в България. Спортът SUP е обявен за най-бързо развиващ се и динамичен водно-развлекателен спорт в световен мащаб, при един час SUP спорт изразходваните от организма калории са в пъти повече от други често практикувани спортове:

• Къде може да се практикува SUP Падъл Борд?
В язовира, за фитнес, йога и забавление при сравнително слаб вятър.
В морето, за разходка около брега, но също така и за риболов и йога или за сърфиране по вълните.
По реки, включително бързи води.

• Как да гребем със SUP Падъл Борд?
Гребането при SUP е лесно, дори да се качвате за пръв път. Поддържането на прав курс и ефективното завиване изискват малко упражнения.
Качвате се върху дъската първо на колене, подпирате се на ръцете и се изправяте едновременно с двата крака.
Ходилата са в една линия, перпендикулярна на надлъжната ос на дъската и са разположени от двете страни на вградената дръжка за носене.
Придвижването напред и назад по дъската става или с лек подскок едновременно с двата крака или с бързо и късо пристъпване. Правилната стойка при SUP е с изправен гръб и леко свити колене.
Загребването започва когато лопатката е максимално изнесена напред и е напълно потопена във водата. Натискът върху греблото продължава докато лопатката се изравни с краката. Подробно това е описано в следните графики:


• Как да сърфираме със SUP Падъл Борд:

SUP позволява да сърфирате по вълните и без никакъв предварителен опит. Сърфирането по малки вълни при SUP е сравнително лесно, дори и за начинаещи. Това е една от причините SUP да е масов спорт с голяма популярност.
Преди да започнете да сърфирате се научете да се придвижвате бързо напред и назад по дъската и да завивате на място с малък радиус.
За да хванете вълната, ускорете с няколко бързи загребвания, като карате перпендикулярно на вълната.
Когато се носите на фронта на вълната, пристъпете назад, ако почувствате, че носът забива. Преместването на тежестта назад ще Ви забави и може да изпуснете вълната, затова се опитайте да устоите на изкушението да пристъпите назад, ако не се налага.
Свийте повече коленете и управлявайте с греблото и наклон на тялото, за да останете перпендикулярно на вълната.
При по-малки вълни се налага да загребвате от време на време, за да ускорите и да останете на вълната.
Когато приключите сърфирането не скачайте от дъската а паднете на колене или пристъпете назад и завийте срещу вълната.

• Практикуващите сърфисти SUP Падъл Борд могат да хващат за разлика от традиционния сърф поредица от вълни. Така времето за сърфиране се удължава значително.
• Сърфирането е напълно възможно и носи голямо удоволствие и при малки вълни, каквито се срещат най-често във вътрешните морета, като Черно море в България.
• Ако сърфирането не Ви влече, можете да използвате SUP Падъл Борд за разходки, включително на големи разстояния. Повечето хора правят точно това.
• Как да изберем правилния SUP Падъл Борд:
За да изберете подходящата за Вас SUP – дъска, трябва да си отговорите първо на няколко въпроса:
За какво ще използвам SUP Падъл Борд?
Някой освен мен ще използва ли моята SUP Падъл Борд – дъска?
Къде ще карам?
Имам ли къде да съхранявам дъската и как ще я транспортирам?
Какъв е моят бюджет?
След това трябва да изберете от съответния модел SUP Падъл Борд, който има достатъчен обем / товароносимост, в съответствие с Вашето тегло.
Ако ще използвате SUP Падъл Борд за забавление на цялото семейство, изберете такава дъска, която ще може да носи най-тежкия човек от семейството, евентуално + малко дете или куче. Най-вероятно ще желаете в този случай многофункционална SUP – дъска, която да се използва и в язовира, и на морето, за удоволствие, фитнес, разходки из залива в спокойно време и умерено сърфиране по вълните.
• SUP Падъл Борд е много популярен при жените също, защото те имат по-нисък център на тежестта и се научават по-лесно и бързо да пазят равновесие и да управляват.
• SUP Падъл Борд развива тялото добре, защото се натоварват всички мускули. Освен просто за забавление, SUP се използва за поддържане на формата и развитие на двигателната култура:


• От SUP Падъл Борд до уиндсърф крачката е само една! SUP Падъл Борд може да се използва като средство за тренировка, защото дъската е по-голяма и стабилна от тази на уиндсърфа и може да се кара и при липса на вятър.

ТРЯБВА МИ КОНСУЛТАЦИЯ

Не се колебайте да ни пишете или позвъните за даден продукт. Ние с радост ще Ви помогнем в избора.

0899155028
[email protected]
гр. Варна, бул. Вл.Варненчик 37
Последвайте ни:
$
Пазарна Количка
Няма продукти в количката.
продължи да пазаруваш
0
Call Now Button